Een tutu zonder te naaien
Ideeën & Inspiratie

Een tutu zonder te naaien

De zomer is in het land en het is tijd om te ravotten met de kinderen. Gelukkig zorgt Dutch Label Shop ervoor dat je in stijl kunt spelen met makkelijke tutu's zonder naaiwerk!
2021-06-18
Link gekopieerd naar klembord

Laat ik deze blog beginnen met een pijnlijk voor de hand liggend feit: ik ben geen goede naaier. Sterker nog, ik ben niet eens een geweldige handwerker, ook al geniet ik erg van de ervaring om iets met mijn handen te maken. Ooit had ik een werkende naaimachine maar eigenlijk ook weer niet. De machine was van mijn vrouw. Zij gebruikte hem om kleding te repareren, te creëren en mij te verbazen met haar vaardigheid en talent. Dus wat is mijn excuus? Waarom heb ik geen tijd beter te leren naaien? Het antwoord: Ik ben een nieuwe vader. Wanneer ik dit schrijf is mijn baby 1 jaar en 1 maand oud en is het toevallig zomer... De omstandigheden leken me goed om aan een nieuw project te beginnen. En dat project moest een tutu voor mijn zoontje zijn.

Ik wil ook even de welverdiende spotlights zetten op Violet van icansewthis.com. Haar eigen project om een tutu zonder naaiwerk te maken, was mijn inspiratiebron. Op haar fantastische website vind je nog meer leuke ideeën.

Stap 1

Nu je besloten hebt om een tutu voor je baby te maken, dien je eerst materiaal te kopen. Je hebt een paar dingen nodig uit je plaatselijke stoffenwinkel:

-Tule voor de tutu (ik heb drie verschillende kleuren gekozen en ik was daar superblij mee)

-Elastiek voor de tailleband (meet je danser eerst op en neem dan wat extra voor het geval je er zelf een wilt maken)

Je kunt heel technisch worden met de lengte van de afgewerkte tutu. Eerlijk gezegd ben ik van het principe: hoe groter, hoe beter. We kochten zowel drie meter blauwe als drie meter roze en drie meter paarse tule. We waren er helemaal klaar voor. Willy's taille is ongeveer 54 cm (ja, hij is niet de magerste).

Stap 2

 Stroken van 10 cm snijden

Nu de vakantie voorbij is, is het tijd om terug aan de slag te gaan. Bij mij betekent dat wachten tot je kleine ballerina in bed ligt, een paar keer teruggaan naar zijn kamer om te sussen, te smeken, mee te huilen en eventueel zelf in slaap te vallen (zelfs rechtstaand!) voordat je er echt aan begint..

Om te beginnen vouw je het eerste stuk tule in de breedte doormidden, zodat je een lang stuk van ongeveer 4 cm overhoudt. Zorg ervoor dat je langs de buitenste vouw knipt, zodat je aparte stroken maakt.

Pak nu je schaar. Knip van onder naar boven om de 10 cm om de stroken te maken. Vergeet niet dat ze twee keer zo lang als de uiteindelijke tutu worden. Halverwege maken we ze namelijk vast aan het elastiek. Trek ze halverwege dus niet in de war. Iets wat ik wel deed toen ik bij mezelf dacht: "Dit gaat op een rare rok lijken! Wat heb ik in hemelsnaam gedaan?"

Stap 3

 Gekleurde stroken van een tutu

Haal diep adem en open misschien een fles wijn om je zenuwen te kalmeren. Je gaat de laatste stap namelijk herhalen met de andere gekleurde tule om alle stroken te maken. Als je het een paar keer hebt gedaan, vind je ongetwijfeld het ritme en zal het natuurlijker aanvoelen. De wijn helpt ook een handje ...

Stap 4

 Naai het elastiek tot een mooie band

Misschien ben je zoals ik gezegend met een emotioneel sterke en uiterst bekwame partner die je (naar haar mening) veel te lang ziet zwoegen met een schaar, wijn, tule en een liniaal. Kijk bewonderend toe hoe zij het elastiek tot een mooie band naait. Op dit punt kun je beslissen om het extra elastiek te gebruiken voor een tutu voor volwassenen. Zou het niet leuk zijn om een setje te hebben? Kijk toe hoe ze in alle rust overgaat naar stap 5.

Stap 5

 Maak een omgekeerde U voor de tutu

Dit is het leuke gedeelte: de tutu begint eindelijk vorm te krijgen! Neem eerst een strookje tule en vouw het dubbel zodat het een omgekeerde 'U' vormt (ook wel een knik genoemd). Leg dan de knik in de "U" tegen het elastiek en haal de twee uiteinden van de tule door de lus die je hebt gemaakt. Dit type knoop heet ook wel een 'draaksteek'. Het is zo eenvoudig dat zelfs ik het kon doen, zelfs na een halve fles chianti.


Zorg ervoor dat je de knoop strak genoeg aantrekt om het elastiek in tweeën te vouwen. Herhaal nu deze stap met alle stroken, schuif ze tegen elkaar voordat je ze strak trekt, totdat het elastiek gevuld is met gekleurde tule.

Maak je kleine held wakker en laat de tutu passen!

 Try the tutu

Grapje! Dat moet je niet doen! Wacht tot je kleine held helemaal wakker is (en de zon hopelijk op is). Geef hem dan zijn gloednieuwe midzomertutu. Kijk hoe zijn ogen fonkelen terwijl hij heen en weer dartelt, de veelkleurige tule sierlijk opspringend bij elke stap. Neem veel foto's, en bedank je geweldige partner voor haar vaardigheden, hulp en begeleiding.

Als leuk extraatje kun je ook een eigen geweven label op de tailleband stikken. Misschien wil je hier gewoon niet stikken en kiezen voor een strijklabel.